Home > News > Writer Of The Month #3 : Cyde02

Writer Of The Month #3 : Cyde02

Cyde, intro sikit pasal diri kau. Mungkin ramai dah nampak piece kau kat KL tapi tak sure siapakah Cyde sebenarnya. Lets go!
A’kum.. bagi mereka yang belum mengenali saya, nama saya Cyde02 berumur 24 tahun (muda masiiiiih) dari Brunei Darussalam. Saya telah menjejak kaki di dalam seni graffiti ini selama 6 tahun, boleh kira mentah lagi lah.

Ya masiihh… Btw street mengatakan bahawa kau lahir kat MY tapi duduk di Brunei, so kau start write kat MY ke Brunei ?
Hahaha.. Bukan nak kata street aku nyer I.C pun cakap aku lahir MY. Memang aku lahir di MY. Berasal dari Gunung Rapat, Ipoh. Belah mak aku semua orang MY. Masa dahulu kala atuk aku keje sebagai polis inspektor di Brunei. Pendek kata, mak aku fall in love ngan orang Brunei (bapak aku), atuk aku pencen terus dia balik ke tanah air. So cara aku dilahirkan kat Ipoh.. well.. boleh di katakan kali pertama aku naik kapal terbang adalah masa aku lam perut mak aku. So yeah, aku start write dari BruCity (Brunei).

Siapa/Apa yang menjadi influens kau dalam graff ni ? Adakah influens pertama kau masih menjadi influens hingga sekarang ?
Banyak factor yang influence aku dalam graff. Yang mendorong aku dan member semangat adalah keluarga dan kawan-kawan. Tak kisah diorang write ke tak. Tapi yang memang kasi aku push masuk graffiti ni adalah Tycal. Dialah first official graffiti writer kat Brunei.. dan sampai sekarang memang dia influence aku. Dia tak brapa banyak write sekarang tapi, bila dia paint memang dope.

Oh yeah Tycal dimana anda ? Ok cyde, pendapat kau tentang graff scene di Malaysia ?
Graff scene Malaysia pada pendapat aku memang dah banyak improve. Aku tak lah tau sangat, sebab aku dari Brunei lah kan.. tapi one of the biggest improvements yang menonjol adalah bagaimana style pada tiap2 crew menyerlah. Dia macam each crew tu ada special skill. So dengan ada nya variety tersebut, memang almost complete lah scene Malaysia in terms of talent. Crew politics pun da makin kurang.. semua one love.

True dat bro, onelove..dan expectation terhadap graff kau macamana ? Apakah kau akan bertambah garang di hujung tahun ataupun kau masih dalam proses mengkaji ?
Hahah.. kegarangan tu insyallah mungkin menjadi. Buat masa ni aku memang banyak mengkaji effects dan warna. Mungkin akan menjadi lebih experimental. Saya memang berminat dalam style realism dari segi rendering dan highlights. So, more effects, more details, funkier letters and cleaner pieces. Tu jer arah aku buat masa ni.

Kacak jawapan kau tu Cyde, selain tu, Crew atau Graff Family penting ke untuk kau ? Apakah mereka ada membawa perubahan kat perjalanan graff kau ?
Kalau aku cakap tak, memang bohong paling besar punyer. Dosa kalau bohong, Tuhan tak suka. So yeah, crew-crew ngan graff familiah aku memang amat penting dari segi dorongan dan process pembelajaran. Tanpa diorang semua memang aku takde improve. Dan dari segi perjalanan memang lagi meriah. I got to experience the real graffiti writer’s lifestyle. It’s way better than living my life like everybody else who eats, sleeps, fucks as a daily routine.

Hehe nampak tu semua ? Kalau tipu tuhan tak suka tau.. Ok, rutin graff harian kau macamana ? Kita dah baca Rash dengan dedikasi sketch dia, Blob pula dengan kisah pukul habis habisan..macamana dengan kau plak ?
Routine harian aku taklah hebat mana.. biasa bangun, Mandi, makan.. petang sikit aku check updates on international crews and artists just to see what’s up. But aku mesti selalu ader sketchbook di sisi sebab kalau datang-datang jer tengah borak-borak ngan member ada idea untuk letter aku masuk kepala, aku memang kene sketch kat situ jugak.. tak kisah aku tengah berak ke apa. Kesihatan jugak kene di jaga so seminggu dalam beberapa kali aku pegi gym.

Perlukah penglibatan media di dalam scene graffiti kita dan kenapa ?
Media pada zaman sekarang memang tak dapat lari dari apa-apa pun kot. So might as well guna penglibatan media tu untuk kebaikan kite. Dari segi exposure dalam dan luar negera. Kite study style tu pun boleh kata most of the time melalui media lah jugak kan?

Yup yup..memang betul apa kau cakap tu. Media amat penting hinggalah kita semua mula berkenalan dan mendalami graff letters. Tentang ‘Letter Game’,  apakah cara berkesan yang kau boleh fikirkan, cara untuk mengembangkannya?
Wah letter game.. Hmm.. Each letter kene ada personality tersendiri. Tak kan lah satu letter dari nama kita tu tersorok macam malu-malu kucing. Takleh pilih kasih, kene sayang semua letter dalam nama kita. Dan jugak transitions bagi aku quite interesting kalau buat ngan betul. Dia mcm kene cari jalan masuk one letter to another. Kalau dapat buat ngan betol.. sumpah dope. Also, easy on the extensions and arrows. Ada kadang-kadang orang buat arrows atau extension ntah datang dari mane pun tak tau. Tiba-tiba jer ader. Tak logic. Overall flow pun penting. Macam t***k, kalau sebelah besar sebelah kecik memang tak stim.

Lol, ayat last kau tu mencuit hati. Alright Cyde, terima kasih di atas masa kau menjawab soalan 40kgz.. Last Shouts?
Shout outs to all my crews PWC, ZNC, KWS, DTB. All the crews repping Malayisa’s finest, PW, TSS and PHBKLIK. My boys Nuke and Nenok, Sine4 and Dust, TagOne and Tycal, Katun and Carpet, Kos and Bonks. We in the South East killin’ walls Asian style ya heard?

Oh sebelum terlupa, Cyde mempunyai graffblog sendiri. Apa URL kau Cyde ?
http://www.thecydelines.blogspot.com
Aku blom gi update apa-apa lepas prodo ngan OAC tu sebab aku nak cantikkan sikit blog aku. Hahah

Peace out! 40kgz

Advertisements
Categories: News Tags: , ,
  1. R3ND0K
    04/28/2010 at 7:22 am

    comment letter very detail!

  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: